20 Ocak 2013 Pazar

BEBEĞİ UYUTMANIN EN KOLAY YOLU

Bir bebeği uyutmanın en kolay yolu Aile ziyaretinden dönüş saatini uyku saatine denk getirip, gerekirse yolu uzatmaktır..

Daha kolay bir yöntem bilen varsa söylesin lütfen !, çok ihtiyacım var :(

5 Ocak 2013 Cumartesi

İLK ARKADAŞLAR-İLK OYUNCAKLAR-MASUM BAKIŞLAR

Bu gün Meryem Rüveyda'nın iki tane yeni arkadaşı oldu. Elif Sude(4 aylık) ve İsmail Utku(6 aylık). Dört aylık bir bebeğin yeni (!) arkadaşı olması da ne kadar ilginç değil mi ? :)

Elif Sude'nin annesiyle dört aylık hamileyken tanışmıştık. Hem yaşıtım hem de hemşeh rim oluyor. Kızlarımızın arasında da 10 gün var. Oraya giderken, son zamanlarda uyutmakta zorlandığım kızım yine uyumaz da ağlama krizlerine girerse diye çok endişelenmiştim. Ama ev sahibi arkadaşım da ağlayan bir bebekle bizi karşılayınca ne yalan söyleyeyim biraz içim rahatladı.Neyse ki korktuğum gibi olmadı, biraz gülücükler verdi uykusu gelince de biraz battaniyede,biraz ayakta sallandı, sonra da emerek uykuya geçti. Çok şükür. Çocuk olmadan önce yok ayakta sallamam, yok emzik vermem, onu yapmam bunu yapmam demek kolay(mış) Çocuk olduktan sonra her yol mübah(mış).Yeter ki ağlamasın, yeter ki uyusun(muş). ( yine de bu söylediklerimin mecbur kalmadıkça yapılmaması, alışkanlık haline getirilmemesi taraftarıyım. Mümkün mü? Bilmiyorum, deneyeceğim.)
                                                                            &
Kızımız olmadan önce bebek hazırlığı yaparken daha çok temel ihtiyaçlarını almaya çalıştık , neredeyse gereksiz hiç birşey almadık. Kararsız kaldığımız bazı şeyleri de doğumdan sonraya bıraktık. Şimdiye kadar da iyi ki almışız dediğim çok şey oldu, gerek yokmuş keşke almasaydık dediğim çok nadir..

Meryem Rüveyda artık büyüyor ve yeni yeni ihtiyaçlar hasıl oluyor.Bu ihtiyaçlardan biri de oyuncak.. Oyuncakta da çok çeşit olması evi ıvır- zıvırla doldurma riskini de beraberinde getiriyor. O yüzden kontrollü olmak lazım. Bir de içimizdeki çocuğa hakim olmak gerekiyor ki en zoru da bu sanırım. :) Yaşına uygun bir kaç oyuncak yeterli olur diye düşünüyorum.

Meryem Rüveyda 3 aylık olduktan sonra hem gelişimine katkı sağlaması için hem de biraz oyalanması için oyuncak almaya başladık. İlk oyuncağımız aslında dayımdan hediye gelmişti ( ona da öğretmenler günü hediyesi olarak gelmiş:) bez bebek.

 İlk oyuncağımız:Bez bebek

Diğer oyuncağımız da Nuby' nin diş kaşıyıcılı el battaniyesi.Köşeleri diş kaşıyıcı. Yeşil kumaş kaplı kısım poşet gibi haşır-huşur sesler çıkarıyor. Ortadaki kurbağa figürüne basınca da ötüyor. Meryem henüz ona basamadigi icin o kısmı ben kullanıyorum, ilgisini cekmek icin. Ve hep heyecanlı gülücüklerle karşılıyor bizim icin anlamı olmayan o sesi .. Masum çocukluk halleri..


Nuby Diş Kaşıyıcılı El Battaniyesi

Bu oyuncak çıngırak gibi sesler çıkarmadığı için bir de çıngırak aldık. Artık kavrama becerisi geliştiği için çıngırağı çok rahat tutabiliyor. Daha çok oyuncaklarını ağzına götürmekle meşgul. Çoğu zaman da tam anlamıyla amacına ulaşamadığı için sinirlenmekle..


Tanny Güneş Çıngırak
 
Aslında ben başka birşey anlatacaktım konuya giriş yapayım derken ilk oyuncaklar da aradan çıkmış oldu.

Bikaç gündür kızıma dönence araştırıyordum. Alsam mı almasam mı gerek var mı acaba diye düşünüyordum. Bugün üç tane bıdığı günün hatırası olarak fotoğraf çekmek için yere yatırdık. Guzel pozlar yakaladık. Bi ara kızımın bana bakmasını sağlamak icin uğraşırken, dikkatli bir sekilde bir yere baktığını farkettim. Kızımın baktığı şey; salıncakta asılı duran dönence. O an içim nasıl gitti anlatamam. Bir kac saniyelik bir şey, ama kelimelerle tarif edilemeyecek bir his.

Masum bir bakış ve annenin iç yangını. Çok şükür ki ihtiyacımız olan çoğu şeyi karşılama imkanımız var. Bir dönence alacak paramız da.

Ya olmayanlar... Çocuğunun masum, küçücük isteklerini bile karşılama imkanı olmayan bir annenin yüreği nasıl yanar acaba?.. Nasıl dayanır ?.. Bilmiyorum...

Rabbim kimseyi varlıkla şımartıp, yoklukla sınamasın.. Amin!













1 Ocak 2013 Salı

Bebegimi Uyutamiyorum

Google ' a " bebegimi u" yazdığımda çıkan favori aramaların ilk sırasında "bebegimi uyutamıyorum" geliyor. Demek ki bu sorunla karşılaşan ilk insan ben değilim :) Her şey gayet yolunda giderken, daha dogrusu uyku işini tam da yoluna koyduğumu düşünürken , 1-2 haftadır bebegimi uyutmakta oldukça zorlanıyor(d)um. Bundan 3 gün önce zirveye ulaşmış;uyuyamadigi icinağlama krizlerine giren bebeğim beni oldukça zorlamaya başlamıştı. Bundan 2 gün önce bu yazıyı yazsaydım eğer oldukça kas etli ve iç bunaltıcı bir yazı olacaktı. Çok şükür bugün yine eski düzeninde uyuyan bir bebegim var. Ama akşamları beni bir kat daha zorluyor.

Aslında bu yazıyı yazmamın sebebi, ileride yine aynı durumla karşılaşırsam tekrar nasil basa çıkabilirimi bulmak. Bir de bebegini uyutmayan annelere bir nebze olsun yardimci olmak.

Evet, özellikle 2-3 gündür Resmen bebegimi uyutmadım. Kayinvalidemlerde kalıyorduk ve ben ne zaman uyutmaya çalışsam ağlama krizlerine giriyordu kızım. Bir türlü sakinlesmiyor, dakikalarca ağlıyordu. En sonunda da ya kayınvalidemin ya da eltimin kucağında uykuya dalıyordu. Bu da ben de müthiş bir özgüven eksikliğine sebep oldu.

Bebegimi uyutamiyorumun altında yatan bir de neden ben uyutamiyorum var ki buyuk bir nefis mücadelesi.. Bebeği uyutma yöntemleriyle ilgili pek çok bilgi var , bunlardan bahsetmeyeceğim. Benimki biraz anneleri rahatlatmaya yönelik birkaç kucuk tavsiye. ( eklemek istedikleriniz varsa yorum bırakırsanız çok sevinirim)


& Bebeği uyutmayı gurur meselesi haline getirmeyin. Olabilir bazen siz uyutamayabilirsiniz. Bu sizin kötü bir anne oldugunuzu göstermez. Aksine yeter ki uyusun uykusunu alsın demek bile fedakarlıktir.

& Yanınızda size Yardimci olabilecek hatta bu ısı gönüllü yapacak kisiler varsa çok şanslısınız demektir (benim gibi) lütfen onlardan yardım isteyin. Sizin gerginliğiniz bebeğinize de yansır. Biraz rahatlama imkanı bulursunuz. Hem belki sizin aklınıza gelmeyen farklı yöntemler öğrenmiş olursunuz.

& Bebegimi tanıyamiyorum, artık sinyallerini doğru okuyamiyorum diye düşünebileyim. Ama biraz kendinizi toparlayıp bebeğinize odaklaninca emin olun tekrar onu dogru okuyup çözüm yolunu bulacaksınız. İçinizdeki Allah'in koyduğu annelik programına inanın.

(